18/11/2018: KRAANVOGELS WEER OP WEG NAAR HET ZUIDEN

“Al van ver hoort en

ziet men de kraanvogels weer

op weg naar ‘t zuiden.”

De kraanvogels komen mij nu te hulp als onderwerp voor mijn blog voor deze week :-)

Door het vele tuinwerk gedurende de laatste dagen om de herfstsnoei nog te kunnen verrichten vóór het slechtere weer eraan komt, heb ik niets kunnen tekenen, hoewel ik al een mooi thema in mijn hoofd klaar heb voor de volgende keer. Het weer is nu echter ideaal om al de dorre plantendelen weg te knippen vóór de aangekondigde sneeuw alles in pap en slijm verandert. Het is droog en koud, wel wat veel wind maar de zon maakt zoveel goed.

En ineens hoorde ik het bekende ‘grue grue grue’ al van heel ver en, inderdaad, in de verte zagen we kleine stipjes in min of meer een V-formatie naar ons toe vliegen om over ons hoofd verder, richting het zuiden te trekken, waar de kraanvogels de winter gaan doorbrengen. Soms is er vermoedelijk wat verwarring met de juiste richting, en wordt de ‘V’ een beetje een lichte knoeiboel tot ze even verder weer mooi in formatie verder vliegen. De kraanvogels broeden in hoogveenmoerassen en in het oosten van de lage landen worden ze vooral als doortrekker waargenomen.

Ieper jaar ziet men ze dus tweemaal per jaar over ons huis trekken: in de vroege lente vliegen de kraanvogels dan weer naar het noorden en in oktober-november is het net andersom. De Belgisch-Luxemburgse grens waar wij wonen, is namelijk hun gebruikelijk genomen vluchtroute. Het geeft mij steeds een goed gevoel als we ze weer terug zien, maar ik ben tegelijkertijd ook steeds echt onder de indruk hoe al deze trekvogels de moeite nemen zo’n grote afstand al vliegend te overbruggen, om maar niet te spreken over al de gevaren die ze op hun vlucht kunnen tegenkomen.

Terwijl ze overvlogen, wenste ik hen zacht: “Goede reis! Komt goed aan!”

GRUS GRUS of Kraanvogel:

{Klasse: Aves of Vogels}

(Familie: Gruidae of Kraanvogels)

[Orde: Gruiformes of Kraanvogelachtigen]

Geslacht: Grus

Soort: Grus grus

( Deze soort wordt ook wel aangeduid met de naam Europese of Euraziatische kraanvogel)

Kraanvogel, Grus, Kranich, Crane

De kraanvogel is groter dan een ooievaar: 95-100 cm lang en een spanwijdte van 2-2,3 meter waardoor ze een prachtige majestueuze vlucht vertonen.

Verenkleed: blauwgrijs met roestkleurige vlekken op de rug. De kop is wit aan de achterzijde. Voorhoofd en keel zijn zwart en op de kruin is er een rode streep tussen het zwart gedeelte.

Meerkoeten behoren tot dezelfde Orde van de Kraanvogelachtigen of Gruiformes ;-)


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


18/11/2018: KRAANVOGELS WEER OP WEG NAAR HET ZUIDEN

23/12/2019: REGENKERSTTIJD

14/11/2019: “SAVE US”

18/10/2019: Zalig is dat...even goed krabben op mijn rug :-)!

29:9/2019: GELUK IS ENIG!

22/9/2019: BADDERENDE HUISMUSSEN... een heel gezellig volkje