16/9/2018: BOERENZWALUWEN... iets al té enthousiast...


“Zoveel zwaluwen
buitelduiken en zweven
feilloos doorheen ‘t zwerk.”

Het onderste boerenzwaluwtje was iets al té enthousiast bij het buitelduiken zodat het, pardoes, tegen de ruit is terechtgekomen. We zagen het gebeuren toen ik er nog net een opmerking over maakte van hoe uitbundig de zwaluwtjes waren: het was een echt spektakel van aankomende en wegzwevende blauwwitzwarte vleugeltjes-met-lange staartjes met een flits roodoranje, elke keer weer opnieuw met een kleine rustpauze tussendoor op de regengoot van ons dak. Echte acrobaten zijn het... en bwang, een licht geluid tegen het venster en ja, het kleine zwaluwtje zat daar wat verdwaasd op het terras. Ik stond onmiddellijk van de ontbijttafel op en ik zag gelukkig dat het niet gekwetst was, want het zat daar met z‘n kopje overal rond en naarboven te kijken... het moest gewoon wat bekomen. Om het niet op te schrikken, heb ik het stilletjes gade geslaan om zeker te zijn dat er geen zwerfkatten in de buurt waren... en dan, na een tijdje vloog het weer weg, alsof er niets gebeurd was. Ik was blij en het was een gelegenheid geweest om het goed te observeren! Een aquarelletje kon natuurlijk niet uitblijven...

Een andere boerenzwaluw in de vlucht heb ik er maar bij geschilderd.

“Zwaluwjong vliegt ma
of pa tegen en krijgt al
vliegend zijn hapje!”

Het fascineert me telkens weer hoe lenig die kleine vogeltjes hun bravourestukjes al vliegend kunnen uitvoeren en zelfs in de vlucht een hapje kunnen toestoppen aan hun kleintjes...

HIRUNDO RUSTICA of Boerenzwaluw:
{Klasse:Aves}(Familiie: Hirondinidae of Zwaluwen)[Orde: Passeriformes] Geslacht: Hirundo, Soort: Hirundo Rustica of Boerenzwaluw.

Boerenzwaluw, Hirondelle rustique, Rauchschwalbe, Barn swallow.

In het vervolg zal ik mijn uiteenzettingen op deze blog wat beperkter houden. Gewoon een foto of liefst een aquarel van iets dat me geraakt heeft bij het wandelen, tesamen met een haiku en een klein beetje uitleg.
Een reactie is echter altijd wel heel welkom :-)

PS: We zijn weer even langs de Dender gaan fietsen en met genoegen zagen we terug Anser die ‘brablabwablabrabbend’ naar ons toe kwam gezwommen om daarna Futien, Atrien en hun juvenieltje weer te zien met Futien. (Diegene die het verhaaltje in mijn boekjes niet kennen, wil ik eventjes geruststellen dat ik niet aan het dwalen ben of zo, maar gewoon over mijn boekpersonages schrijf die écht bestaan :-) )
We zagen heel veel meerkoetjes en een koppeltje dat blijkbaar nog laat genesteld had, want een piepklein pulletje was al roepend flink aan het peddelen, terwijl mama meerkoet met haar metaalachtig roepje het aanmaande zich niet al te ver te verwijderen.

Twitter Facebook LinkedIn Volgen


16/9/2018: BOERENZWALUWEN... iets al té enthousiast...

23/12/2019: REGENKERSTTIJD

14/11/2019: “SAVE US”

18/10/2019: Zalig is dat...even goed krabben op mijn rug :-)!

29:9/2019: GELUK IS ENIG!

22/9/2019: BADDERENDE HUISMUSSEN... een heel gezellig volkje