Vroege voorjaarsbodes: het kleine hoefblad en de Tjiftjaf

Deze blog is eigenlijk een voortzetting van wat ik in mijn boeken geschreven heb: bij het wandelen zie ik iets dat me fascineert en ik zoek dan een beetje informatie op om dan met een fotootje en wat uitleg het vast te kunnen houden in mijn herinnering. Een kleine Haiku komt er dan wel dikwijls bij piepen. Dit wil ik regelmatig met jullie delen... Vandaar de titel van deze blog: «Druppelsgewijs natuurpareltjes sprokkelen »

De header van de blog toont een foto van het Kleine Hoefblad, een echte voorjaarsbode.

Het kleine Hoefblad of Tussilago farfara behoort tot de familie van de Asteraceae of Composietenfamilie. We zien de vrolijke gele bloemetjes in maart al verschijnen en soms ook al eens in februari als de weersomstandigheden gunstig zijn. Het zijn zogenaamde naaktbloeiers omdat de groene hoefbladvormige blaadjes pas na de bloei tevoorschijn komen. Ze staan dan als een rozetvormige krans rond de steel. Je wordt er gewoon vrolijk van als je die kleine zonnetjes ziet stralen :-)

»De straalzonnetjes

van ´t kleine hoefblad tonen (Kleine Hoefblad/le tussilage ou pas-d’âne/Hufflattich/coltsfoot)

glorend hun blijdschap. »

De Tjiftjaf of Phylloscopus collybita is ook zo’n voorjaarsbode en je wordt gewoon blij als je het vogeltje zijn naam hoort roepen en zingen. Hij komt vroeg in april terug naar zijn broedgebied ( Nederland,België,...) vanuit Spanje, Portugal en Noord-Afrika, waar hij overwintert.

Op de dag dat mijn boekjes verschenen, hoorden we hem kuidkeels zingen en het leek wel of hij het goede nieuws mee wou uitbazuinen...

Het is een 11cm lang vogeltje die graag in hoge gemengde bossen leeft maar komt tegenwoordig ook voor in parken en tuinen waar hij het naar z’n zin heeft. Hij lijkt op een fitis maar is minder geel, heeft kortere vleugeltjes, zijn pootjes zijn donkerder en het wipt ook regelmatig met z’n staart. Hij nestelt in een ovenvormig nest in lager struikgewas, een beetje boven de grond met de opening goed verstopt door de dichte vegetatie. Meestal worden er 5 tot 6 witte eitjes gelegd, met bruine en rode spikkeltjes en na 14 dagen ongeveer komen de kleintjes uit om na nog eens 14 tot 16 dagen uit te vliegen. (zie foto van aquarel op 13/4/2018)

Tjiftjaf/Pouillot véloce/Zilpzalp/Common Chiffchaff.

{klasse: Aves}(familie: Phylloscopidae)[orde:Passeriformis] Geslacht:Phylloscopus=bosvogels, Sylvidae=zangers.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Vroege voorjaarsbodes: het kleine hoefblad en de Tjiftjaf

23/12/2019: REGENKERSTTIJD

14/11/2019: “SAVE US”

18/10/2019: Zalig is dat...even goed krabben op mijn rug :-)!

29:9/2019: GELUK IS ENIG!

22/9/2019: BADDERENDE HUISMUSSEN... een heel gezellig volkje